четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Октопод по Галисийски


Днес ще ви запозная с едно мое много любимо ястие, чийто произход води началото си от Галисия, но също така е популярно из цяла Испания- "Октопод по Галисийски".
Ще ни е необходим октопод към 1кг-1,5кг. Аз лично предпочитам да използвам замразен октопод, понеже не е толкова жилав, както пресния. 
И така, ще са ни нужни следните продукти:

  • 1 октопод (около 1-1,5кг.)
  • 3 големи картофа
  • сладък червен пипер
  • лютив червен пипер (по желание)
  • сол
  • зехтин
Приготвяне:

Напълнете голяма тенджера с вода и я изчакайте да заври. След което хванете октопода за главата и внимателно го потопете три последователни пъти във врящата вода за около 5-7 сек.
Потапяте и вадите. Това се прави с цел да се "сплаши" октопода или "да му се вземе акъла" казано по галисийски, но реално целта е да се отпусне и да запази кожата си цяла. След, което го оставете да си почине във врящата вода и така 30 мин., като проверявате с вилица дали е готов. Важно е да не се преварява, защото става прекалено мек и му се губи вкуса.
Картофите може да сварите отделно или заедно с октопода. Ако ги варите заедно и картофите
са с големина на юмрук, октоподът е готов, когато картофите са сварени.


След варенето оставяме октопода да си "отдъхне", върху обърната винена чаша.
След като се оттече от водата, отделяме пипалата от главата и с помощта на чиста ножица ги нарязваме на кръгчета с дебелина 1см.


Нарязваме и сварените картофи, също на кръгчета. Подреждаме в чиния или  дървено плато. Като първо поставяме картофите и върху тях колелцата октопод. Поръсваме със сол и червен пипер на вкус и покриваме обилно със зехтин.
При желание поднасяме с изстудена бира "Естрея де Галисия" или
бяло вино "Есмералда".




Няма коментари:

Публикуване на коментар