понеделник, 30 ноември 2015 г.

Свинско и зеленчуци в сладко-кисел сос


 Днес заедно ще приготвим още едно любимо мое ястие- свинско и зеленчуци в сладко- кисел сос.
Експериментирала съм нееднократно с този сос и тук ще опиша рецептата, която най- много ми допада. За соса ще са ни необходими следните продукти:

  3 см пресен джинджифил
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин или олио
4 с.л. кетчуп
4 с.л.оцет
4 с.л соев сос
2 с.л. фино царевично брашно "Майзена"- може вместо него да ползвате царевично нишесте
2 с.л. кафява захар
500 гр. консерва ананас с сироп


 Обелваме и нарязваме джинджифила и чесъна на ситно. Запържваме в горещото олио за 2 мин. След което, добавяме кетчупа, оцета, соевия сос, царевичното брашно, сиропа от ананас и нарязаният на по 1см парченца ананас. Разбъркваме добре соса, оставяме да заври и да къкри на слаб огън в продължение на 3 мин. Разбъркваме често. И така, нашият сладко-кисел сос е готов.
  
Необходими продукти за ястието:                                За мариноване на месото:
  • 500 гр свинско филе                                                соев сос, черен пипер и зехтин, шери
  • 1 морков                                                                    или бяло вино
  • 1 глава лук
  • 1 чушка пипер
  • 1 яйце
  • фино царевично брашно"Майзена" или царевично нишесте
  • олио или зехтин за пържене
Нарязваме свинското филе на 2 см-ови кубчета. Мариноваме ги със соев сос, черен пипер, шери и зехтина. 
След което, почистваме и нарязваме и зеленчуците и ги запържваме в силно нагрято олио/зехтин в дълбок тиган уок.
Зеленчуците се бъркат непрекъснато, като трябва да останат леко хрупкави.









 След като месото се е мариновало, разбиваме яйцето и овалваме месото в него.
Овалваме месото с "Майзена"(царевично нишесте) и пържим на висока температура- 190 градуса
 След като изпържим месото, го оставяме да попие мазнината върху кухненска хартия.
Като допълнение към ястието може да се свари ориз "Басмати"- около 100 гр на човек.
Преди да сервираме овалваме готовото месо и зеленчуците в сладко-киселия сос и сервираме.



 БОН АПЕТИ!

2 коментара: