петък, 27 ноември 2015 г.

Скариди в зелен сос по тоскански


Днес пътуваме до най-големият морски град на Тоскана -Виареджо- eдна от най-отдалечените южни точки на Италианската Ривиера. Виареджо е морски курорт, който привлича посетители не само заради интересната архитектура и разнообразен нощен живот, но също така предлага
на ценителите на добрата кухня незабравими кулинарни изкушения.
Там за първи път опитах така наречените Gamberi in salsa verde, а именно скаридите в зелен сос, които ще приготвим днес.




Необходими продукти:

-за зеления сос:
  • 20 гр. ситно нарязан магданоз
  • 45 гр. ситно нарязан лук
  • 2 ч.л. каперси
  • 2 филенца от аншоа, нарязани на ситно
  • 1, 25 мл зехтин
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1/2 ч.л нарязана на ренде лимонова кора
  • сол на вкус
 500 гр сурови големи почистени скариди
  4 домата

За зеления сос- нарязваме на ситно магданоза, лука и филенцата аншоа, добавяме каперсите, зехтина, лимоновия сок, лимоновата кора и сол. Разбъркваме.
В тенджера кипваме вода с малко сол. След като заври добавяме почистените скариди. Врят 2-3 мин.
Нарязваме доматите на колелца и подреждаме в голяма чиния. Поставяме скаридите върху доматите и заливаме със зеления сос. Декорираме по желание с парченца лимон.

Поднасяме с охладено розе "Маркес де Рискал Росадо".

БОН АПЕТИ!


Няма коментари:

Публикуване на коментар